Русия вкара международното ЛГБТ движение в списъка с терористи и екстремисти

Руски съд постанови двама служители на гей бар да бъдат задържани

22.03.2024 | 15:26 Редактор: Беатрис Младжова
Русия вкара международното ЛГБТ движение в списъка с терористи и екстремисти

Руският орган за финансов надзор заяви, че е добавил "международното ЛГБТ движение" към списъка си с терористи и екстремисти, предаде АФП. Последиците от включването му в списъка не бяха изяснени веднага.

Надзорният орган "Росфинмониторинг" има правомощията да замразява банкови сметки на конкретни субекти, посочени в списъка, но на своя уебсайт не посочва нито едно лице или организация.

През ноември миналата година Върховният съд на Русия обяви движението за "екстремистко", без да посочва за кого се отнася, но на практика забрани ЛГБТ активизма в цялата страна.

След като започна офанзивата си в Украйна преди две години, Кремъл предприе консервативен завой, като превърна конфликта в бойно поле срещу Запада и неговите идеи, пише БГНЕС.

През 2022 г. Русия забрани това, което нарича "гей пропаганда" сред възрастните, разширявайки обхвата на по-ранен закон, който я забраняваше сред непълнолетните. Това на практика забранява всяко представяне на "нетрадиционни сексуални отношения" на обществени места и в медиите.

Руски съд постанови двама служители на гей бар да бъдат задържани в предварителния арест, обвинявайки ги в организиране на "екстремистка организация" - първият подобен случай след решението на Върховния съд.

Снимка: БГНЕС