Близо 3 тона кокаин хванаха на пристанище във Франция

Дрогата е била разпределена в 2 440 пакета

21.03.2024 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
Близо 3 тона кокаин хванаха на пристанище във Франция

Общо 2,7 тона кокаин са били конфискувани в понеделник в пристанището на Хавър, на атлантическото крайбрежие на Франция, в контейнер, пристигнал от френския отвъдморски департамент Гваделупа, предаде Франс прес, като се позова на източник от полицията.

Митничарите са открили "2440 тухлички кокаин", скрити в подвижни кутии в контейнера. През последните години броят на конфискациите на наркотици в пристанището на Хавър нарасна многократно, в момент, когато трафикът на кокаин в Европа се увеличава, коментира цитираният източник.

Кейовете на Хавър, разположени на устието на река Сена, се превърнаха в основен пункт за влизане на южноамерикански кокаин във Франция. 

Според последните налични официални данни през 2022 г. във Франция са били конфискувани 27,7 тона кокаин, което е с 5% повече в сравнение с 2021 г. и петкратно увеличение за 10 години. Кокаинът влиза във Франция предимно по море, информира БТА.

В пристанище Хавър през януари бяха конфискувани 1,2 тона кокаин.

Специализираният междурегионален съд в Лил е възложил на съдебната полиция да разследва случая с конфискувания в понеделник кокаин.

Снимка, архив: БГНЕС