САЩ са притеснени за изборите в Пакистан и отправиха заплахи

Дипломатът Доналд Лу призова за разследване

21.03.2024 | 14:54 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ са притеснени за изборите в Пакистан и отправиха заплахи

Правителството на Пакистан отхвърли предупреждението на Съединените щати, че отношенията между двете страни ще пострадат, ако то не разследва нередностите на изборите миналия месец, предаде АФП. Нестабилна коалиция от две династични партии пое властта в Исламабад след обвиненията за фалшифициране на резултатите от изборите, които не позволиха на затворения бивш министър-председател Имран Хан да управлява.

Говорителят на пакистанското външно министерство Мумтаз Захра Балоч заяви, че предупреждението на Доналд Лу, висш дипломат на САЩ за Южна Азия, "отразява неразбиране на политическата ситуация в Пакистан и на изборните закони".

"Надяваме се да участваме в политическа дискусия със Съединените щати, за да отстраним недоразуменията така, че нашите две страни да продължат да напредват в регионалното сътрудничество", каза тя пред репортери в столицата Исламабад.

Лу добави пред законодателите, че Съединените щати имат "сериозни опасения" относно провеждането на изборите на 8 февруари и продължаващите нарушения на работата на медиите и социалните мрежи, включително продължителното спиране на X, и призова за разследване.

"Ако избирателната комисия на Пакистан установи, че тези нередности са основателни, трябва да повтори изборите там, където е имало намеса. Ние се радваме на 76-годишно партньорство с тази страна. Ще бъде пречка за отношенията ни, ако в Пакистан няма демократичен процес, който да спазва собствената му конституция", поясни дипломатът по време на изслушване на подкомисията по външни работи на Камарата на представителите.

Според Лу Съединените щати не обмислят нови големи военни продажби на Пакистан - съюзник от Студената война, чиято армия и разузнавателен апарат отдавна играят доминираща роля в политиката. Техните връзки с афганистанските талибани в миналото влошиха отношенията с Вашингтон, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС