Твърде ниската раждаемост ще намали броя на населението по света

Особено тревожна е тенденцията за страни като Южна Корея и Сърбия

21.03.2024 | 08:44 Редактор: Искра Ангелова
Твърде ниската раждаемост ще намали броя на населението по света

Раждаемостта в почти всички страни ще бъде твърде ниска, за да задържи нивата на населението до края на века и повечето живи раждания в света ще се случват в по-бедни страни, сочи публикувано в сряда изследване, цитирано от Ройтерс.

Тенденцията ще доведе до разделение между "бейби бум" и "бейби спад" в света, като бумът ще бъде съсредоточен в страните с ниски доходи на населението, които са по-податливи на икономическа и политическа нестабилност, коментира в изявление старши изследователят Стейн Емил Волсет от Института за здравни индикатори и оценка  (IHME) към Вашингтонския университет в Сиатъл.

Изследването, публикувано в списание Lancet, прогнозира, че 155 от 204 страни и територии в света, или 76%, ще имат раждаемост под нивата на заместване на населението до 2050 г. Очаква се броят им да нарасне до 198, или 97%, до 2100 г., съобщават изследователите.

Прогнозите се основават на допитвания, преброяване на населението и други източници на данни, събирани от 1950 до 2021 г. като част от Изследване на глобалното бреме от болести, наранявания и рискови фактори.

Над три четвърти от живите раждания ще бъдат съсредоточени в страни с ниски и ниски до средни доходи на населението до края на века, като над половината - в Субсахарска Африка, считат изследователите.

Раждаемостта в света, или средният брой раждания на жена, е намаляла от около пет деца през 1950 г. до 2,2 през 2021 г., сочат данните. До 2021 г. 110 страни и територии (54%) са имали раждаемост под нивото на заместване на населението от 2,1 деца на жена.

Изследването показва особено тревожна тенденция за страни като Южна Корея и Сърбия, където раждаемостта е под 1,1 дете на жена, което създава предизвикателства пред тях, свързани с намаляващата работна ръка.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Важното е да живее LGTV+ културата! Сигнализирай за неуместен коментар