€30 000 глоба, ако издадете къде има полицейски пост

Санкцията важи в няколко европейски държави

20.03.2024 | 15:49 Редактор: Толя Стоянова
€30 000 глоба, ако издадете къде има полицейски пост

Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до 30 000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стриктно да я налага.

В България предупреждаването на колегите шофьори за постове на "Пътна полиция" или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаваща функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30 000 евро по силата на Закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)