Денис Шмигал: Загубихме Авдеевка заради недостиг на боеприпаси

"ВСУ не можа да продължи да защитава града", каза украинският министър-председател

19.03.2024 | 22:46 Редактор: Толя Стоянова
Денис Шмигал: Загубихме Авдеевка заради недостиг на боеприпаси

Отстъплението на украинските войски от Авдеевка, за която се водеха сражения от есента на 2023 г., е причинено от недостиг на боеприпаси. Недостигът на снаряди доведе до трудна ситуация на фронтовата линия, поради което ВСУ не можа да продължи да защитава града. Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал на пресконференция с министър-председателя на Люксембург Люк Фриден.

Шмигал добави, че недостигът на боеприпаси е довел до загубата не само на Авдеевка, но и на редица села, които политикът не назова.

"Украйна очаква нови доставки на оръжие в съответствие с чешката инициатива. След това ВСУ ще може да "удържи фронта", заключи украинският премиер.

Става дума за инициативата на чешкия президент Петр Павел. Той заяви, че Прага е намерила източници извън Европейския съюз за закупуването на 800 000 снаряда, които да бъдат предадени на Украйна. Канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви, че Отава ще отпусне 29,4 млн. долара за закупуване на снаряди по чешката инициатива, предаде БГНЕС.

На 17 февруари руското министерство на отбраната съобщи за превземането на Авдеевка, намираща се в Покровския район на Донецка народна република, от руските войски. След това министерството съобщи за превземането на няколко други населени места в близост до града.

Снимка: БГНЕС