АЕЦ "Запорожие" има нарушения в 6 от 7 протокола за ядрена сигурност, установи МААЕ

Токът прекъсва заради повреди, има и кадрови проблеми, каза генералният директор на Агенцията Рафаел Гроси

19.03.2024 | 09:33 Редактор: Вяра Димова
АЕЦ

Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" остава много нестабилна, предупреди генералният директор на Международна агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. По неговите думи, на атомната централа, окупирана от четвърти март 2022 година от руските войски, има пълни или частични нарушения в шест от седемте протокола за ядрена и физическа сигурност на МААЕ.

Гроси, който за пореден път е посетил централата в началото на февруари, е констатирал, че електроподаването там е било прекъсвано вече осем пъти заради повреди, които не са били на площадката на ядреното съоръжение. Освен това, продължават да съществуват "кадрови проблеми, проблеми с проверката и обслужването на критично важните системи за сигурност, както и с надеждността на логистичната верига на доставки".

Украинската страна се съмнява, че руските окупатори се придържат към протоколите за сигурност за функциониране на реакторите. При това дори да са в режим на "студено" спиране, те имат нужда от постоянно обслужване от страна на лицензиран персонал, познаващ протоколите. Както изглежда обаче - точно такъв персонал не достига.

По данни на президента на украинската държавна компания "Енергоатом" Петър Котин, 360 служители на централата, които не са подписали договори с руската компания "Росатом", от февруари нямат достъп до площадката.

"Нашия опитен персонал вече го няма там. През февруари окупаторите изведоха оттам и последните ни сътрудници, които останаха верни на Украйна и се грижеха за сигурността. Останали са им само осем началници на смени - хора, които непосредствено отговарят за ядрената и радиационната сигурност", заяви Котин на среща в Киев, посветена на ситуацията в "Запорожие" след двегодишна окупация.

Руският персонал, който обслужва централата, не може да я експлоатира сигурно, подчертава президентът на "Енергоатом", цитиран от DW. Той посочва, че преди нахлуването на Русия в Украйна блоковете са били модернизирани, обновените проекти значително се различават от руските, а руснаците нямат необходимия лиценз за работа с тях, изискван от украинското законодателство.

"Събрали са там персонал от близките градове и села - хора, които изобщо не знаят какво е ядрена централа, виждали са я само отдалеч", казва Котин.

В началото на 2022 година АЕЦ "Запорожие" е била обслужвана от около девет хиляди души, а актуалната численост на персонала сега е неизвестна.

Снимка: БГНЕС