fallback

Гутериш: Светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", каза генералният секретар на ООН

19.03.2024 | 07:13 Автор: Вяра Димова

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на свиканото от Япония заседание на Съвета за сигурност, съобщи "Barrons".

С думите си той се стремеше да внуши, че светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война от десетилетия насам.

"Срещаме се в момент, когато геополитическото напрежение и недоверието са увеличили риска от ядрена война до най-високата му точка от десетилетия насам", каза генералният секретар.

Руският президент Владимир Путин отправя тънко завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, докато предупреждава Запада срещу подкрепата му за Украйна, в която Москва нахлу преди повече от две години. Без да назовава името на Путин, Гутериш посочи: "Ядреното дрънкане на саби трябва да спре. Заплахите за използване на ядрени оръжия в какъвто и да е вид са неприемливи".

На други места по света напрежението около Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, продължава да се увеличава, а Иран обогатява уран до нивото, необходимо, ако реши да създаде атомна бомба. Гутериш призова Съединените щати и Русия да възобновят преговорите, които са в застой след войната в Украйна, за наследник на договора за намаляване на ядрените оръжия New START, който изтича в началото на 2026 г.

Той също така призова за напредък по други инициативи, включително по Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през 2021 г., но има малък практически ефект, тъй като нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, не е страна по него.

"Инвестициите в инструментите на войната изпреварват инвестициите в инструментите на мира. Бюджетите за оръжия нарастват, докато бюджетите за дипломация и развитие се свиват", смята Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Съединените щати, единствената държава, която е използвала ядрени оръжия при водене на война, заявиха, че ще работят в една област със съюзника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback