Румъния готова да даде Patriot на Украйна след намесата на Байдън

Трябва да обсъдя въпроса с Висшия съвет по отбрана, заяви държавният глава

08.05.2024 | 10:15 Редактор: Беатрис Младжова
Румъния готова да даде Patriot на Украйна след намесата на Байдън

Среща с президента на САЩ Джо Байдън подтикна президента на Румъния Клаус Йоханис да обяви, че е отворен за обсъждане на предаването на система Patriot на Украйна, предаде Reuters.

Изявленията му идват след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да засилят противовъздушната отбрана на Украйна.

"През последните няколко седмици имаше дискусия за това кой може да изпрати системи Patriot в Украйна. Президентът Байдън спомена това по време на нашата среща и аз казах, че съм отворен за дискусия. Трябва да обсъдя въпроса с Висшия съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана", подчерта президентът на северната ни съседка, цитиран от "Фокус".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Натиск или намеса?
преди 1 седмица
След натиск от САЩ и Румъния остава без ПВО.САЩ ще предложат заем на Румъния от американска банка, с който Румъния да заплати за американско ПВО на тройна цена, което никога няма да дойде. Същата схема като при нас. С такива съюзници врагове не ни трябват. Цялото това субсидиране на американския ВПК за сметка на човешки животи и поробване със заеми на партньорите (България , Румъния и др. васали) се представя от удобните медии като " помощ за Украйна". Помощ , ама за ВПК за сметка на Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар