Eвропа спасява Египет с допълнителни 7,4 млрд. евро

Страната опитва да преодолее най-тежката си икономическа криза от десетилетия

18.03.2024 | 09:46 Редактор: Тодор Петров
Eвропа спасява Египет с допълнителни 7,4 млрд. евро

ЕС обеща пакет от помощи за Египет в размер на 7,4 млрд. евро, което е поредният стремеж на международната общност да подкрепи изпитващата затруднения икономика на северноафриканската държава.

Комбинацията от безвъзмездни средства и заеми, обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя, ще бъде изплащана до 2027 г. и ще помогне на страната с население от над 100 млн. души да преодолее най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Към нея в Кайро се присъединиха лидери на държави, сред които Италия, Гърция и Кипър.

"Стабилността и просперитетът на Египет са от решаващо значение за Европейския съюз", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Изправен пред остър недостиг на чуждестранна валута, Египет беше на ръба на икономическа катастрофа, докато в края на февруари не обяви инвестиция от Обединените арабски емирства в размер на 35 млрд. долара. Това проправи пътя за дългоочакваната девалвация на египетската валута по-рано този месец и разширения заем от Международния валутен фонд в размер на 8 млрд. долара.

Пакетът на ЕС включва 5 млрд. евро преференциални заеми и 1,8 млрд. евро инвестиции в проекти, свързани с възобновяемата енергия и продоволствената сигурност. Предвидени са и 600 млн. евро под формата на безвъзмездни средства, една трета от които са предназначени за "управление на миграцията".

Египет се превръща във все по-важен доставчик на природен газ за Европа, тъй като тя търси алтернативи след нахлуването на Русия в Украйна. Той също така е основна транзитна страна за мигрантите, които се опитват да преминат в Европа.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС