Египет взе спешен заем от $8 млрд., валутата му се срина, лихвите скочиха с 600 пункта

Страната се опитва да изпълни дългогодишните искания на МВФ

07.03.2024 | 09:22 Редактор: Тодор Петров
Египет взе спешен заем от $8 млрд., валутата му се срина, лихвите скочиха с 600 пункта

Египет и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха да увеличат повече от два пъти спасителната програма на страната до 8 млрд. долара, което е кулминацията на международните усилия за стабилизиране на регионалния гигант, който изпитва недостиг на пари и същевременно е притиснаt от войни и инфлация.

Сделката последва спешните стъпки, предприети по-рано в сряда, за плаващо движение на валутата - което доведе до спад в цената на египетския паунд с цели 38% - и повишаване на лихвените проценти с рекордните 600 базисни пункта, тъй като Египет, воден от президента Абдел-Фатах Ел-Сиси, се опитва да изпълни дългогодишните искания на МВФ, които бяха подкрепени и от САЩ.

Сделката подчертава ролята на Египет като стълб в Близкия изток, който е твърде голям, за да се провали, особено на фона на войната на Израел с "Хамас" на границата му и на друг конфликт, който бушува в съседен Судан. Тя следва и изненадващия инвестиционен ангажимент на Обединените арабски емирства в размер на 35 млрд. долара.

Египет, който вече е вторият по големина кредитополучател на МВФ след Аржентина, очаква да получи достъп до около 1,2 млрд. долара допълнително финансиране от кредитора, заяви министър-председателят Мостафа Мадбули.

Египет пострада и от войната между Израел и "Хамас" в Газа, която граничи с Египет. Тя предизвика отлив на туристи в края на миналата година. Освен това нападенията на хутски бойци в Червено море доведоха до спад на трафика през Суецкия канал - критичен източник на приходи за Египет, които обикновено възлизаха на милиарди долари годишно.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС