Страх в Литва войната в Украйна да не застигне страната им

Ситуацията е различна след офанзивата на Русия

17.03.2024 | 14:46 Редактор: Тодор Петров
Страх в Литва войната в Украйна да не застигне страната им

Откакто Русия анексира полуостров Крим в противоречие с международното право, Литва значително подобри граничния си контрол с руския ексклав, обяснява германската обществено-правна медия. Направени са инвестиции от близо 50 милиона евро - за нови камери, нови огради и повече служители. 

Роландас Гришконис и колегите му се взират много внимателно в екраните си - те контролират границата между Литва и руския ексклав Калининград край град Виштитис. Гришконис работи тук отдавна, като през всички тези години е било спокойно, споделя той.

Сега обаче не е сигурен, че нещата няма да се променят. "Откакто Русия нападна Украйна, ситуацията не е особено приятна. Но като граничари сме подготвени за всичко."

Естония, Латвия и Литва членуват в ЕС и НАТО вече 20 години и се гордеят с това. Учителят по история във Вилнюс Алгис Битаутас разказва на шестокласниците, на които преподава, за пътя на Литва на запад. Казва им, че си спомня деня, в който страната се е присъединила към Алианса - той го определя като много щастлив за Литва. След това в класната стая се говори за края на Втората световна война и за съветската окупация, пише АРД. На стената виси голяма снимка на трима литовски борци за свобода.

Страхът от Русия има дълбоки корени в балтийските държави - дори и сред децата, посочва германската обществено-правна медия, цитираната от DW.

"Русия нападна Украйна и Украйна сега се опитва да си върне окупираните територии", обяснява едно 12-годишно момиче и казва, че се притеснява войната да не се разрасне.

Снимка: БГНЕС