Президентът на Литва подкрепя изпращането на войски в Украйна

"Страхът от евентуална реакция на Кремъл не може да бъде определящ фактор", заяви Гитанас Науседа

13.03.2024 | 20:34 Редактор: Толя Стоянова
Президентът на Литва подкрепя изпращането на войски в Украйна

Президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че западните страни трябва да обсъдят идеята за изпращане на войски в Украйна, предаде LRT.

"Приветствах идеята за изпращане на мисии на територията на Украйна и все още смятам, че трябва да обсъдим тази идея. Разбира се, най-добре би било всички единодушно да се съгласим с необходимостта от това и много добре да оценим разузнавателната и друга информация, с която разполагаме", коментира Науседа.

Той също така е подчертал, че страхът от евентуална реакция на Кремъл не може да бъде определящ фактор за европейското решение.

"Ако започнем да зказваме, че Владимир Путин няма да хареса това или онова, никога няма да вземем решение. И затова заявих както на президента (Макрон), така и на медиите вчера, че трябва да спрем да чертаем червени линии за себе си", добави литовският президент.

"Като чертаем червени линии, ние само помагаме на Путин, който започва да мисли, че сме предвидими и че може да ни контролира и манипулира", каза той.

Науседа също е предупредил в Париж, че "Европа няма да избегне по-широка война, като пасивно наблюдава кръвопролитията на прага си, тъй като нито Украйна, нито балтийските държави или Полша ще задоволят териториалните амбиции на Русия".

В речта си при откриването на Парижкия форум за отбрана и стратегия Науседа е заявил, че е "фундаментална грешка да се вярва, че Русия на Путин може да бъде умилостивена чрез отстъпване на територии", предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС