Очакват се нови рекорди в цената на златото

Има няколко основателни причини за тези ръстове

16.03.2024 | 17:00 Редактор: Тодор Петров
Очакват се нови рекорди в цената на златото

Този месец златото достигна рекордните 2195 долара за тройунция. Въпреки че зад неотдавнашното рали вероятно стои вълна от покупки от Китай, някои от по-традиционните фактори, които обикновено стимулират жълтия метал, започват да се проявяват. Очакват се нови рекорди.

По данни на Швейцарската федерална митническа администрация физическият износ на злато от Швейцария за Китай почти се е утроил през януари. Това показва, че китайските граждани търсят убежище в най-древната форма на финансова сигурност след рокаден период за пазарите на недвижими имоти и акции в страната. 

Анализаторите на Societe Generale SA съобщиха за рекордни месечни потоци от мениджъри на фондове в злато през февруари на стойност 11,3 млрд. долара. През последните две седмици фючърсите върху злато на COMEX отбелязаха най-големия ръст на новите нетни дълги позиции от пет години насам.

Вместо просто да се чудят дали Китай е купил или не още един камион със слитъци, инвеститорите имат някои по-малко неосезаеми аргументи за разпределяне на повече пари към метала. Ескалиращото геополитическо напрежение, перспективата за проблемни избори в няколко държави и все по-благоприятният икономически контекст за златото трябва да проправят пътя към нови върхове.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay