Хиляди на протест срещу плановете за реформи в обществените медии в Словакия

Предвижда се правителството да получи пълен контрол над държавните телевизия и радио

16.03.2024 | 11:44 Редактор: Толя Стоянова
Хиляди на протест срещу плановете за реформи в обществените медии в Словакия

Многохиляден митинг се проведе в столицата на Словакия Братислава срещу плановете на правителството за реформи в обществените медии. На площада бяха заедно местни журналисти, представители на опозицията, на международни медийни организации и на Европейската комисия, които считат, че с промените правителството ще получи пълен контрол над държавната телевизия и държавното радио.

Планът на Министерството на културата предвижда обединение на двете медии в една организация, чиито директор ще бъде избран от 7-членен съвет, чиито членове пък ще бъдат посочени от Министерството на културата и от парламента. Предвижда се мандатът на сегашното ръководство на медиите да бъде прекратен, въпреки че изтича през 2027 г.

"Посегателството срещу RTVS е част от мащабната атака на премиера Роберт Фицо срещу всички свободни медии", се казва в изявление, подписано от стотици словашки журналисти.

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) казва, че "това би било опасна стъпка назад за демокрацията и свободата на словото".

Миналата година Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата лява партия спечели парламентарните избори, отбеляза АП. И допълва, че наскоро той се е конфронтирал с журналисти, като обявява голяма телевизионна мрежа, два национални вестника и новинарски сайт за "свои врагове" и отказа да общува с тях. Според неговите критици под ръководството му Словакия може да изостави прозападния си курс и да заприлича на Унгария и премиера ѝ Виктор Орбан, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Фицо тръгна по пътя на Путин, Лукашенко и Орбан. Злодеите се подкрепят. Сигнализирай за неуместен коментар