Протестна вълна заля Словакия заради спорни законодателни промени

Европарламентът поставя под въпрос способността на страната да се бори с корупцията

19.01.2024 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

Словакия е залята от протестна вълна, обхванала над 20 града. Недоволството е срещу законодателни промени, които се опитва да наложи правителството на премиера. Той е обвиняван, че иска да обезсили борбата с корупцията.

Хиляди демонстранти излязоха по улиците и изразиха категоричното си несъгласие с плана на правителството да внесе промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат намаляване на присъдите за финансови престъпления и премахване на длъжността "специален прокурор", който разследва корупция по високите етажи на властта.

Според премиера Фицо сегашният закон е прекалено строг. Столицата Братислава беше сред 24-те големи града, в които имаше протести. 

"Този закон е писан от адвокати и обвиняеми. Това са предложения, които изглеждат като изготвени от "мафията". Срамно е това, което прави тази промафиотска коалиция", заяви председателят на "Свобода и солидарност" Рихар Сулик.

"За да не затъва Словакия по-дълбоко в изолацията си, правителството трябва да оттегли това безумно законодателство. Днес цяла Европа наблюдава борбата ни за върховенство на закона и демокрация", каза председателят на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка.

Президентът на страната Зузуна Чапутова е солидарна с протестиращите и също предупреждава, че законодателните промени може да застрашат върховенството на закона. Европарламентът поставя под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията и да защити бюджета на Евросъюза, ако промените бъдат приети.

Вижте повече в репортажа.