Медведев с хуманна формула за мир - включва заличаването на Украйна

Предлага ООН да признае акт за обединението на украинските територии с Русия

14.03.2024 | 14:15 Редактор: Елеонора Танева
Медведев с хуманна формула за мир - включва заличаването на Украйна

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира "формулата за мир", предлагана от властите в Киев, като предложи алтернативен вариант. Той публикува шест точки като отговор в канала си в Telegram .

Украинският президент Владимир Зеленски предлага "формула за мир", според която руските войски трябва да се изтеглят до границите на Украинската ССР от 1991 г. В същото време Москва ще трябва да плати компенсация на Киев. Западните страни подкрепят тази инициатива, коментира Медведев.

Той подчерта, че краят на конфликта в Украйна е възможен само "на базата на признаване на реалностите" и следователно "киевската формула за мир е промиване на мозъка". 

"Единственият изход е да изградим собствена руска формула, спокойна и доста реалистична. Хуманна за всички", заключи зам.-председателят на Съвета за сигурност, цитиран от ТАСС.

Сред руските искания, според Медведев, може да има "пълна и безусловна капитулация на бивша Украйна", "признаване от временния парламент на бивша Украйна, че цялата ѝ територия е територия на Руската федерация", както и "декларация на ООН за загубата на международна правосубектност на бивша Украйна".

В заключение Медведев предложи формирането на временни ръководни органи на страната, които да вземат решение "за изплащането на всички дължими компенсации на Русия", след което да признаят, че цялата територия на Украйна "е територия на Руската федерация".

Медведев също предлага да се приеме акт "за обединението на териториите на Украйна с Русия", който да бъде признат от ООН.

Снимка: БГНЕС