Австрия гони двама руски дипломати, обявени в шпионаж

Лицата трябва да напуснат страната най-късно до 19 март

13.03.2024 | 21:05 Редактор: Толя Стоянова
Австрия гони двама руски дипломати, обявени в шпионаж

Австрия обяви двама руски дипломати за персона нон грата, съобщи АПА. Говорителят на външния министър Александър Шаленберг заяви, че двамата "са извършили действия, които са несъвместими с дипломатическия им статут". Тази формулировка обикновено се използва, когато става въпрос за дейност на тайните служби. Публична тайна е, че сред служителите на руското посолство във Виена има шпиони.

Въпросните лица трябва да напуснат австрийската територия най-късно до 19 март. Те са работили в посолството на Русия в Австрия, а не в представителството към международните организации във Виена.

В миналото Австрия се въздържаше да експулсира руски дипломати. Една от причините за това беше отражението върху австрийското представителство в Москва, което е с много по-ограничен персонал. Руското външно министерство веднага обяви "реакция" на "неоснователното" експулсиране на двамата дипломати. Очаква се австрийски дипломати в Москва също да бъдат принудени да си съберат багажа, дори и да не са виновни за нещо подобно на двамата заподозрени руски шпиони във Виена, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС