Украйна задържа руски шпионин, грози го доживотен затвор

Студентът събирал и предавал информация на Москва

18.01.2024 | 11:48 Редактор: Толя Стоянова
Украйна задържа руски шпионин, грози го доживотен затвор

Украинските служби за сигурност съобщиха, че са задържали студент, който е събирал и предавал информация на Москва за обекти, в които се съхраняват токсични вещества, за да могат да бъдат прицелени от руските военни сили, предаде АФП. Както Москва, така и Киев редовно твърдят, че са задържали чужденци и свои граждани, които са работили, за да помогнат на другата страна да спечели войната, чиято двегодишнина наближава през февруари.

"Киберспециалисти на СБУ задържаха агент на ФСБ, който е шпионирал в полза на врага в Одеска област. Основната задача на нарушителя е била да идентифицира и предава координати на места, където се съхраняват токсични вещества, включително складове и съоръжения за съхранение на пестициди", заявиха от Службата за сигурност на Украйна СБУ, позовавайки се на аналогичната руска агенция - Федералната служба за сигурност.

Заподозреният, който е изправен пред доживотен затвор по обвинение в държавна измяна, се е свързал с ФСБ в края на миналата година. Обещани са му пари в замяна на работата, предаде БГНЕС. СБУ твърди, че целта на Русия е била да предизвика екологична катастрофа в южния черноморски регион, който редовно е обект на дронови и ракетни атаки. 

Снимка: БГНЕС