Въпреки санкциите: Русия изнася рекордни количества суров петрол по вода

Москва поднови ангажимента си към усилията на ОПЕК+ да предотврати глобален излишък

13.03.2024 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
Въпреки санкциите: Русия изнася рекордни количества суров петрол по вода

Износът на руски суров петрол по море скочи до най-високото ниво за годината досега, като доставките от ключово тихоокеанско пристанище се възстановиха, след като буря възпрепятства операциите по товарене през предходната седмица.

Скокът от 590 000 барела на ден през седмицата до 10 март дойде малко след като Москва поднови ангажимента си към усилията на ОПЕК+ да предотврати глобален излишък и да подкрепи цените чрез ограничаване на добива. Седмичните потоци бяха с 420 000 барела на ден над ангажимента на Русия към нейните партньори за първото тримесечие, като средната стойност за четири седмици надвишава целта с 80 000 барела на ден.

Брутната стойност на доставките на суров петрол скочи до най-високото си ниво от октомври, като се повиши до 1,86 милиарда долара за седемдневния период, въпреки международния режим на санкции.

Потоците суров петрол по море в Русия през седмицата до 10 март се покачиха до 3,7 милиона барела на ден, което е най-високото ниво за годината до момента. Средната стойност за четири седмици също се повиши с около 50 000 барела на ден до 3,36 милиона барела на ден.

Седмичните доставки бяха с около 120 000 барела на ден над средното, наблюдавано през май и юни, или с около 420 000 барела на ден над целта за първото тримесечие на Русия. Средната стойност за четири седмици беше около 80 000 барела на ден над целта.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС