Отстраниха принудително Грета Тунберг от парламента в Швеция, оставиха я на земята

Протестите ѝ започнаха в понеделник

12.03.2024 | 12:30 Редактор: Толя Стоянова
Отстраниха принудително Грета Тунберг от парламента в Швеция, оставиха я на земята

Шведската полиция принудително отстрани екоактивиста Грета Тунберг и други протестиращи срещу климатичните промени, които втори ден поред блокираха входовете на парламента на Швеция, предаде Ройтерс.

Двама полицаи я вдигнаха и я извлякоха, след което я оставиха на земята на около 20 метра от входа, който бе блокирала.

Тунберг и десетки други екоактивисти започнаха в понеделник да блокират главните входове на шведския парламент под формата на седящ протест срещу последиците от климатичните промени и бездействието на политиците. Демонстрантите се разотидоха вчера следобед, но се върнаха да протестират отново тази сутрин.

Ежеседмичните протести на 21-годишната Тунберг, превърнала се в символ на младите екоактивисти, започнаха през 2018 г. пред шведския парламент и бързо прераснаха в глобално младежко движение с големи митинги на всички континенти. Миналата година полицията в редица страни, включително в Швеция, Норвегия и Германия, задържаше или отстраняваше от протести Тунберг.

Миналия месец британски съд я оправда по обвинения в нарушаване на обществения ред, тъй като съдията постанови, че през 2023 г. полицията не е имала право да арестува нея и други участници в протест в Лондон, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС