"Не сме за продан, но сме отворени за бизнес": Гренландия търси пълна независимост от Дания

Нов проект показва как може да изглежда бъдещето на територията

12.03.2024 | 09:56 Редактор: Беатрис Младжова

Има причина президентът на САЩ (2017 - 2021 г.) Доналд Тръмп да предложи да купи Гренландия и тя не е спасяването на полярните мечки. Докато автономната територия се приближава до целта си за пълна независимост от Дания, тя се надява, че многото ѝ ресурси - от минерали до стратегическо разположение - ще помогнат да я приближат до сферата на влияние на по-необичайните партньори на запад.

Проектът предлага поглед върху това как може да изглежда бъдещето. Въпреки че Гренландия отхвърли предложението на Тръмп през 2019 г., дава ясно да се разбере, че интересът на Америка е реципрочен.

"Новото нещо тук е, че имаме надежди за по-голяма интеграция и сътрудничество със Северна Америка", казва водещият дипломатически представител на Гренландия за САЩ и Канада - Кенет Хьог. Бившата датска колония от дълго време бе насочена на изток, като Копенхаген все още отговаря за сектори като отбрана, външна политика и сигурност.

Но документът, публикуван в края на февруари на инуитски и датски, съдържа малко референции за бъдещо сътрудничество с Копенхаген. Вместо това Гренландия се надява на по-близки взаимоотношения със Северна Америка чрез търговия на ключови минерали и по-тежка дума по отношение на отбраната.

"Не сме за продан. Но сме отворени за бизнес", каза Хьог в интервю за Bloomberg.

Международният профил на Гренландия се подсилва на фона на растящите притеснения за сигурността в Северния полярен кръг. След като по-рано този месец Швеция стана член на НАТО, Русия остава изолирана като единствената арктическа страна извън съюза. Полярният морски трафик се увеличава, тъй като глобалното затопляне удължава периода за преминаване на кораби, а обширните природни ресурси на Гренландия, включително редкоземни минерали, привличат международен интерес от големи държави като Русия и Китай.

Територията, която е с население от едва 57 хил. души, постепенно получава по-голяма автономия и през последната година се сдоби със собствено представителство в НАТО. И макар официалният ѝ статут на датска колония да бе свален през 1953 г., все още ѝ е трудно да излезе от сянката на Копенхаген.

Сега тя иска равноправно място на масата и най-накрая да се възползва от икономическите ползи от дългогодишното американско военно присъствие.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС