Министърът на образованието на Гърция: Частите университети не са противоконституционни

Първият отваря врати след 18 месеца

10.03.2024 | 10:16 Редактор: Елеонора Танева
Министърът на образованието на Гърция: Частите университети не са противоконституционни

Министърът на образованието и религиозните въпроси на Гърция Кириакос Пиеракакис каза, че "след 18 месеца ще заработи първият недържавен университет в Гърция".

В интервю за вестник "Параполитика" Пиеракакис заяви ден след приемането на законопроекта за недържавните университети, че следващата инициатива на правителството ще бъдат диалогът за националното бакалавърство, което ще промени начина на прием във висшите учебни заведения, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Той коментира твърденията за "противоконституционност" на функционирането на недържавните университети в Гърция.

"Изслушваме с абсолютно уважение всяка научна позиция по темата, независимо дали подкрепя нашата собствена позиция или не. Сред оформилите се тенденции избрахме да се доверим на водещи професори по конституционно и административно право – г-н Венизелос, г-н Скурис, г-н Аливизатос, г-н Манитакис, г-н Спиропулос, чиито мнения варират от "допустимо" до точка, че "трябва“ да тълкуваме член 16 от Конституцията по този начин", заяви Пиеракакис.

По думите му се поставят най-строгите регулаторни условия в Европа.

"Условията за признаване на права в Европа са тези, които днес важат за колежите в Гърция. Чуждестранното признание е достатъчно", добави министърът на образованието. 

От този момент нататък настоящият прочит на Конституцията, в светлината на правото на Съюза, със сигурност ще бъде оценен от третия орган, съдебната власт.

В заключение министърът на образованието и изповеданията подчерта, че 18-те месеца между учебната 2025-2026 година са достатъчни, за да се подготви почвата за тяхното безупречно организирано функциониране.

Снимка: БГНЕС