Мистерията на десетилетието: 10 години от изчезването на полет МН370

Заедно със самолета изчезват и всичките 239 души на борда

08.03.2024 | 17:18 Редактор: Деси Николова
Мистерията на десетилетието: 10 години от изчезването на полет МН370

"Лека нощ, Малейжън три седем нула" - това е последната новина от пилота на полет МН370. Малко след полунощ на 8 март 2014 година пътническият самолет излита от пистата на летището в Куала Лумпур, Малайзия. Крайна цел: Пекин. След около час машината внезапно изчезва безследно от радарите. А заедно с нея изчезват и всичките 239 души на борда.

Няколко дни по-късно идва новината, която никой не иска да чуе: полет МН370 най-вероятно е завършил в южната част на Индийския океан. Но къде точно и как - на тези въпроси и до днес няма удовлетворителен отговор.

Ясно е едно: малко след последното съобщение на пилота някой изключва транспондера - устройството, което подава информация към наземните служби. Кой точно е натиснал бутона и защо - това остава неясно. Радарите и сателитният контрол показват, че машината променя курса си, обръща посоката и полита обратно към Малайзия.

За близките на пътниците тази неяснота е крайно потискаща. "Мисля си, че синът ми още е на борда на този самолет", казва 66-годишният Ли Ерю пред агенция Асошиейтед прес. "Там е. Или пък живее на самотен остров като Робинзон Крузо", фантазира бащата, който си признава, че от онзи ден насам броди като призрак през живота.

"Когато се виждам с приятели или роднини, се усмихвам насила. Само нощем съм истински. Нощем мога да плача на воля, без да ме гледат хората", споделя той.

С течение на годините няколко държави и една частна фирма се опитаха да намерят останките от "Боинга" - опитаха се от въздуха, по вода и под вода. Това беше една от най-скъпо струващите и мащабни издирвателни операции в историята. Напразно: останките от машината и труповете на пътниците и екипажа не бяха открити. През 2018 година издирването беше окончателно прекратено, пише DW.

Но има хора, които все още не се отказват. Например Нейтън, чиято съпруга е била на борда на самолета. "Разбира се, че самолетът ще бъде открит - това е само въпрос на време. Колко потънали кораби бяха открити след цели векове", казва Нейтън.

Досега са открити единствено отделни парчета от корпуса на самолета - на острови в Индийския океан и по африканското крайбрежие. Поне три отломки със сигурност произхождат от МН370, за десетки други това засега само се предполага.

Близките на пътниците настояват издирването да бъде възобновено, защото днес вече има нови технически възможности, а зоната на търсене междувременно бе ограничена.

Преди няколко дни министърът на транспорта на Малайзия обяви, че е възможно издирването да бъде подновено. По думите му американската фирма "Оушън Инфинити" е внесла нова оферта за издирване на самолета. Сделката изглежда така: фирмата ще получи пари само ако открие самолета. В тази връзка се припомня, че океанът в този район е дълбок километри, водата е ледено студена, а течения почти няма - тоест, налице са добри шансове останките да са относително добре запазени.

Ако бъдат открити, това ще донесе поне облекчение на близките. Защото в социалните мрежи се разпространяват какви ли не теории и предположения. 

Снимка: БГНЕС