МААЕ настоява руските военни да върнат Запорожката АЕЦ на Украйна

Според ядрения регулатор Русия е враждебна

08.03.2024 | 16:50 Редактор: Беатрис Младжова
МААЕ настоява руските военни да върнат Запорожката АЕЦ на Украйна

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова Русия да изтегли своите военни и неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ и да върне централата под контрола на Украйна. Това е записано в резолюция, подкрепена от повечето членове на 35-местния борд на институцията след разговорите, които проведе председателят Рафаел Мариано Гроси с руския президент Владимир Путин и представители на "Росатом" в Сочи.

Запорожката АЕЦ беше окупирана още в първите дни войната в Украйна. Тя често е подлагана на обстрели, за които взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. Според данните на МААЕ през последните 18 месеца над осем пъти е прекъсвано захранването, при което се включват дизеловите генератори. 

Досега украинските енергетици успяват да възстановят захранването в рамките на часове. В първите месеци Русия планираше да прекъсне връзката с Украйна и да свърже централата с електропреносната мрежа към окупираните от нея територии.

Едно от най-сериозните изпитания на Запорожката АЕЦ беше в началото на юни, когато руските части взривиха стената на язовир Каховка и така беше застрашено езерото, което охлажда централата.

В последните месеци светът бавно възстановява доверието си в ядрените мощности 13 години след последния инцидент - в АЕЦ "Фукушима", посочва Bloomberg. Централите все по-често се сочат като беземисионна алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия. В някои държави се работи за проекти, свързани с изграждането на малки модулни реактори в райони на въглищни централи, което да подкрепи и отказа от въглища там.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко коментира малко преди вота на МААЕ, че дори и "малък инцидент в Запорожката АЕЦ" може отново да срине този напредък, става ясно от публикация на Министерството на енергетиката на Украйна.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС