Удължиха с 30 дни срока на извънредното положение в Еквадор

Бягството на престъпния бос Адолфо Масиас от затвора бе последвано от отвличания на над 200 полицаи и надзиратели

08.03.2024 | 09:14 Редактор: Толя Стоянова
Удължиха с 30 дни срока на извънредното положение в Еквадор

Срокът на извънредното положение в Еквадор е удължен с 30 дни, предаде Франс прес, като се позова на еквадорското правителство. Еквадорската армия бе разположена на улиците в цялата страна, за да се бори с насилието на престъпните банди, свързани с трафик на наркотици.

Президентът Даниел Нобоа, който бе избран през ноември, обнародва указ, с който удължава срока на извънредното положение, което бе обявено на 8 януари. Срокът е удължен поради сериозни безредици и на вътрешен конфликт в Еквадор, се казва в президентския указ.

Конституцията дава възможност на президента да обявява извънредно положение, което може да продължи максимум 90 последователни дни. Извънредното положение бе обявено, след като стана ясно, че опасният престъпен бос Адолфо Масиас, който излежаваше 34-годишна присъда за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийство, е избягал от затвора, предаде БТА. Бягството на Масиас от затвора бе последвано от отвличания на над 200 полицаи и надзиратели в затвори и експлозии.

На 9 януари президентът Нобоа обяви, че Еквадор се намира в състояние на "въоръжен вътрешен конфликт" и нареди войници да бъдат разположени на улиците и в затворите за борба с десетките престъпни банди, които са свързани с мексикански картели и с албанска мафия, припомня АФП.

Снимка: БГНЕС