САЩ: Украйна има в запас изненади, с които може да спечели войната

Зеленски никога не е молил чужди войски да воюват за неговата държава, заяви Кърби 

06.03.2024 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Украйна има в запас изненади, с които може да спечели войната

Украйна има в запас няколко изненади, които могат да ѝ донесат победа на бойното поле, смята говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър. В дневния брифинг на институцията той не навлезе в подробности, но посочи като пример потапянето на кораба "Сергей Котов" в нощта срещу 5 март.

От украинското военно разузнаване съобщиха, че корабът е потопен с украинската разработка дронове "Магура V5", а на борда му се е намирал хеликоптер, готвещ се за бойно дежурство. Корабът беше един от най-новите в състава на Черноморския флот на Русия и потъна край Керченския пролив. 

За двете години война Украйна унищожи около 30% от военните кораби на Русия и ги принуди да се изтеглят от Крим към руските пристанища.

"Зеленски никога не е молил чужди войски да воюват за неговата държава, просто иска да му бъдат предоставени инструменти и възможности", коментира координаторът на Съвета за сигурност на САЩ Джон Кърби. 

В ранните часове на 6 март Русия извърши нов масиран обстрел с дронове над Украйна. От ВВС на Украйна съобщават за унищожени 38 от изстреляни 42 дрона. Под обстрел за поредна нощ беше Одеса, както и Херсонска област, но също и централните и западните части на страната - към Ровно, Тернополска, Хмелницка и Житомирска област. 

Информацията за попадения още се уточнява. Министерството на отбраната на Русия съобщава за отблъсната атака с дронове над Воронежка област тази сутрин.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС