Доналд Тръмп спечели осем първични избора по време на "супер вторник"

Ники Хейли не бе пречка за него

06.03.2024 | 07:16 Редактор: Деси Николова
Доналд Тръмп спечели осем първични избора по време на

Доналд Тръмп спечели първите осем първични избори, включително в Тексас, обявени от американските мрежи, след като бяха получени резултатите от 15-те щата от "супер вторника" в надпреварата за президентската номинация на републиканците.

Тръмп, който дава заявка за сензационно завръщане в Белия дом, след като през 2020 г. бъде отстранен от демократа Джо Байдън, може да претендира за чиста победа в щатите на 5 март по пътя към номинацията на Републиканската партия.

Алабама, Арканзас, Мейн, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния обявиха Тръмп за победител, който изрази благодарност на своя сайт "Истината" в социалната мрежа, докато продължаваше броенето в другите щати от "супер вторника" в цялата страна.

Дългогодишният му претендент, бившият посланик на ООН Ники Хейли, не успя да се превърне в значителна пречка по пътя на Тръмп към номинацията, но досега отказваше да се откаже от надпреварата, информира БГНЕС.

В надпреварата за номинацията на демократите, както се очакваше, Байдън спечели всички първи 11 щата, обявиха американските медии.

Средните стойности на социологическите проучвания на RealClearPolitics сочат, че Тръмп би имал два пункта преднина пред Байдън в двубой един срещу един на изборите през ноември.

Снимка: БГНЕС