Предотвратен кървав атентат в Брюксел: Джихадисти "подготвяли" театър за нападение

Трима от четиримата задържани са непълнолетни

04.03.2024 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева
Предотвратен кървав атентат в Брюксел: Джихадисти

Планираното джихадистко нападение, осуетено през уикенда от белгийската полиция, е било "специално" насочено към концертна зала в Брюксел, която е трябвало да бъде атакувана "след няколко седмици", съобщи белгийската федерална прокуратура, предаде АФП.

Четирима мъже, сред които трима непълнолетни, бяха арестувани по време на поредица от обиски в Белгия по подозрение за поне едно планирано нападение.

"Според първоначалните резултати от разследването изглежда, че концертната зала в Брюксел е била конкретна цел и че е било планирано нападение след няколко седмици", заяви прокуратурата.

Квартетът е бил в полезрението на федералната полиция като част от две отделни съдебни преписки, които наскоро са били подложени на кръстосана проверка.

Заподозрените, които принадлежат към джихадисткото движение, са си разменяли съобщения, считани за "достатъчно тревожни, за да се намесим", обясни говорител на федералната прокуратура, цитиран от БГНЕС.

Източник, близък до случая, заяви, че триото непълнолетни е планирало конкретно нападение срещу театър в Брюксел.

Въпросната зала е била "Ботаника", едно от най-известните музикални заведения в белгийската столица, добави източникът.

Тримата непълнолетни заподозрени са били представени на съдия-следовател в Дендермонд, който им е повдигнал обвинения, допълва същият източник. Не се уточнява нито самоличността им, нито обвиненията срещу тях.

Според първоначалните елементи на разследването той е заподозрян за друго планирано нападение, а един от тримата непълнолетни е бил част от мрежата му от контакти.

На този пълнолетен заподозрян са повдигнати обвинения за "участие в дейността на терористична група" и "действия, подготвящи нападение", според федералната прокуратура.

Белгийските власти са в състояние на повишена готовност след самоубийствените атентати в Брюксел през март 2016 г. (35 загинали), извършени от джихадистка клетка, която вече е стояла зад атентатите във Франция от 13 ноември 2015 г. (130 загинали, три четвърти от тях в парижкото заведение "Батаклан").

Снимка: БГНЕС