Победа за Тръмп: Върховният съд на САЩ взе важно решение

Отмени постановление на Върховния съд на Колорадо

04.03.2024 | 18:25 Редактор: Деси Николова
Победа за Тръмп: Върховният съд на САЩ взе важно решение

Върховният съд на САЩ постанови, че Доналд Тръмп може да участва на първичните избори в Колорадо, отменяйки решение на най-висшата съдебна инстанция на щата, предава CNN.

Решението на съдиите от Върховния съд на САЩ, означава, че избирателите републиканци в щата Колорадо ще могат да изберат Тръмп за свой кандидат на президентските избори тази година на първичните избори още утре, 5 март.

През декември 2023 г. Върховният съд на Колорадо взе безпрецедентно решение срещу Тръмп, въз основа на клауза 3 от 14-та поправка на конституцията на САЩ. Тя забранява на тези, които са участвали в бунтове, да бъдат избирани на държавни длъжности, информира "Фокус".

В тълкуването на съдиите от Колорадо тази клауза обхваща ролята на Тръмп в събитията от 6 януари 2021 г., когато хиляди хора нахлуха в сградата на Капитолия, настоявайки за анулиране на резултатите от президентските избори в САЩ.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Путин
преди 1 месец
Дай. Боже. Температура. И. Путин. Да. Седнат. На. Масата. И. Да. Пият. По. Една. Водка. И. Да. Се. Разберат. А. Пък. Нашите. Евро. Атлантици. Да. Го. Духат Сигнализирай за неуместен коментар