ООН: Войната между Израел и "Хамас" е буре с барут, може да доведе до широк пожар

"Наложително e да се вземат всички възможни мерки", каза Фолкер Тюрк

04.03.2024 | 14:20 Редактор: Толя Стоянова
ООН: Войната между Израел и

Войната в Ивицата Газа между Израел и "Хамас" е "буре с барут", което може да предизвика по-широк конфликт в Близкия изток. Това заяви ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Тюрк каза, че е наложително да се вземат всички възможни мерки, за да се избегне по-широк конфликт.

"Войната в Ивицата Газа вече породи опасно разпространение в съседните страни. Дълбоко съм загрижен, че в това буре с барут всяка искра може да доведе до много по-широк пожарТова би имало последици за всяка държава в Близкия изток и за много държави извън него", каза той в глобалната си актуализация пред Съвета на ООН по правата на човека.

Той заяви, че припокриващите се извънредни ситуации правят много реален призрака на разпространение на конфликта, и посочи примери с Йемен и Ливан като места, където войната в Газа има по-широк ефект.

"Военната ескалация в Южен Ливан между Израел, "Хизбула" и други въоръжени групировки е изключително тревожна", каза Тюрк.

Върховният комисар на ООН за правата на човека заяви, че в Ливан са убити почти 200 души, а около 90 000 са вътрешно разселени. Нанесени са и значителни щети на здравни заведения, училища и жизненоважна инфраструктура, предаде БГНЕС.

"Инцидентите, при които цивилни граждани, включително деца, парамедици и журналисти, са били убити при нападения, трябва да бъдат напълно разследвани", заяви Тюрк.

Около 80 000 души са били разселени и от райони в Северен Израел по границата на страната с Ливан.

Снимка: БГНЕС