Потъналият кораб "Рубимар" може да предизвика екологична катастрофа

Пренасял е тонове амониево-фосфатно-сулфатни торове

03.03.2024 | 11:44 Редактор: Деси Николова
Потъналият кораб

Международно признатото правителство на Йемен, което контролира отделни части от Йемен, съобщи, че корабът "Рубимар" е потънал и предупреди за "екологична катастрофа", причинена от товара му, предава Sky News.

Американските военни потвърдиха, че "Рубимар" е потънал, докато е превозвал 21 000 метрични тона амониево-фосфатно-сулфатни торове. Той "представлява екологичен риск в Червено море", заявиха от Централното командване на САЩ.

Високопоставен лидер на хутите заявява, че смята премиерът на Великобритания Риши Сунак за отговорен за потъването на товарния кораб "Рубимар". Мохамед Али ал Хути заяви, че министър-председателят на Великобритания има "шанс да възстанови "Рубимар", като позволи на камионите с помощи да влязат в Газа".

Корабът, плаващ под флага на Белиз, потъна вчера (2 март), дни след като беше улучен от ракета на хутите в пролива Баб ал Мандаб.

"Казваме на Сунак, че вие и вашето правителство носите отговорност за кораба "Рубимар" и отговорност за подкрепата на геноцида и обсадата във войната в Газа", гласи постът на Ал Хути в X, предаде "Фокус".

"Имате възможност да спасите кораба "Рубимар", като изпратите гаранционно писмо, подписано от Джордж Галоуей, за да докарате в Газа договорените по това време камиони с помощи".

Снимка: БГНЕС