Корабът "Рубимар", който бе атакуван от хути, потъна в Червено море

Това е първият плавателен съд, напълно унищожен като част от кампанията на хутите

02.03.2024 | 17:00 Редактор: Деси Николова
Корабът

Корабът "Рубимар", атакуван преди повече от седмица от йеменските бунтовници хути, потъна в Червено море. От дни морският съд се пълнеше с вода. Това е първият плавателен съд, напълно унищожен като част от кампанията на хутите срещу войната на Израел срещу "Хамас" в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

"Рубимар" се носеше на север, след като беше атакуван на 18 февруари в протока Баб ел Мандеб – ключов воден път, свързващ Червено море и Аденския залив. 

Международно признатото правителство на Йемен, както и регионален военен служител потвърдиха, че корабът е потънал. Базираният в Бейрут мениджър на "Рубимар" не беше открит веднага за коментар.

Правителството на Йемен в изгнание, което е подкрепено от водена от Саудитска Арабия коалиция от 2015 г., каза, че "Рубимар" е потънал късно снощи, когато над Червено море се е разразила буря. Плавателният съд е бил изоставен 12 дни след нападението, въпреки че е имало и планове да се направи опит да бъде изтеглен до безопасно пристанище.

Подкрепяните от Иран хути, които твърдяха, че корабът е потънал почти мигновено след атаката, не признаха веднага, че плавателният съд е потънал, предаде "Труд".

Снимка: БГНЕС