Израел с нови удари срещу Ливан - целта им е "Хизбула"

Самолети на Израелските сили за отбрана поразиха два военни обекта на групировката

03.03.2024 | 07:56 Редактор: Деси Николова
Израел с нови удари срещу Ливан - целта им е

Израелската армия заяви, че е нанесла удари по позиции на шиитската групировка "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА. Самолети на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) поразиха два военни обекта на "Хизбула" в района на Лабуне и още един в района на Рамиех, се посочва в съобщението. 

"През последните 48 часа ликвидирахме общо десет терористи, включително централен полеви командир", каза пред журналисти говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари.

По-рано в събота ЦАХАЛ заявиха, че израелски самолети са атакували превозно средство, "в което е имало няколко терористи, изстрелвали ракети към израелска територия".

Групировката "Хизбула" съобщи, че шестима нейни членове са били убити при израелските атаки, като добави, че е обстрелвала израелска казарма край град Лиман, както и части на ЦАХАЛ, разположени до границата.

ДПА отбелязва, че засега няма данни за жертви от израелска страна и че информацията, оповестена от израелската армия и от "Хизбула" към момента не е била потвърдена чрез независим източник.

Откакто избухна войната в Газа след нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, в района на израелско-ливанската граница редовно има обстрели, информира БТА.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант миналата седмица предупреди, че ще засили военния натиск върху "Хизбула", ако шиитската групировка не се изтегли от израелско-ливанската граница.

Снимка: БГНЕС/Архив