"Хамас" съобщи за убити 7 заложници при бомбардировка на Израел в Газа

Според израелските власти в плен остават приблизително 130 човека

01.03.2024 | 19:51 Редактор: Толя Стоянова

Военното крило на "Хамас" обяви, че седем заложници, отвлечени при нападението на палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври, са били убити при израелска бомбардировка в Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Говорителят на бригадите "Изедин ал Касам" Абу Убайда не уточни кога са загинали въпросните пленници.

"Общо над 70 заложници може да са били убити при израелски удари от началото на войната", заяви той, цитиран от ТАСС, като данните не са проверени по независим път.

Войната избухна с нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, при което бяха убити най-малко 1160 души, предимно цивилни. В отговор израелската армия започна в Ивицата Газа военна операция. При атаката си в Израел "Хамас" взе и около 250 заложници. В края на ноември 105 от пленниците бяха разменени срещу 240 палестински затворници. Според израелските власти в плен на "Хамас" остават приблизително 130 човека, 31 от които са смятани за мъртви, посочва АФП.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са провели операции в домове в град Хан Юнис в Ивицата Газа, където са се укрепили бойци от "Хамас". Допълва се, че през последните седмици са се провели операции в части на града, които не са били обхващани при предишни операции. Атаките са извършени в домовете на високопоставени членове на "Хамас". Израелските войски са иззели ракети и експлозиви

ЦАХАЛ съобщи, че са извършили атака в западната част на града, като са арестувани десетки стрелци, укриващи се в училище. Петима въоръжени палестинци са били ликвидирани, според армията. Израелските сили за отбрана информираха, че няколко места, от които вчера са били изстреляни ракети към Израел, също са били атакувани, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС