Германия увеличава хуманитарната помощ за Газа с €20 млн.

"Броят на камионите, доставящи животоспасяващи храни и лекарства, е намалял през последните седмици", каза Аналена Бербок

01.03.2024 | 07:26 Редактор: Толя Стоянова
Германия увеличава хуманитарната помощ за Газа с €20 млн.

Германското правителство увеличава с още 20 милиона евро хуманитарната помощ в блокираната Ивица Газа, която от месеци е подложена на непрестанни израелски бомбардировки, съобщи германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от ДПА.

Това обаче далеч не е достатъчно, за да се посрещнат нуждите на жителите на Газа, подчерта ръководителят на германската дипломация.

"Броят на камионите, доставящи животоспасяващи храни, лекарства и други помощи за Газа, рязко е намалял през последните седмици. Това е недопустимо. Израелското правителство трябва незабавно да разреши безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ", допълни тя.

По данни на германското външно министерство Берлин е предоставил общо 206,5 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) през последната финансова година. Хората в Газа са получили 83 млн. евро от тази сума.

През последните седмици агенцията на ООН беше подложена на критики след израелските обвинения, че някои от нейните работници са участвали в нападенията срещу Израел на 7 октомври. След тези разкрития общо 16 държави, сред които и Германия, първоначално спряха плащанията за UNRWA . Бербок каза, че след срива на реда и законността в големи части от Ивицата Газа израелската армия трябва да гарантира, че хуманитарната помощ може да бъде разпределяна успешно.

Ако не успеят да преминат достатъчно камиони, помощта ще трябва да се доставя на хората по въздуха при необходимост, отбеляза тя.

"Заедно с нашите партньори, особено с Йордания, ние също искаме да участваме в доставките на хуманитарна помощ по въздуха", заяви Бербок, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС