Ердоган на среща с Радев: Турция ще задълбочи сътрудничеството си с България

В продължение на три дни в южния курортен град Анталия се събират представители на 147 държави

01.03.2024 | 15:45 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган на среща с Радев: Турция ще задълбочи сътрудничеството си с България

Президентът на България Румен Радев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в рамките на Дипломатическия форум в Анталия и обсъдиха последните събития, свързани с руско-украинската война и израелско-палестинския конфликт, съобщи "Сабах".

"Президентът Ердоган заяви, че за Турция е приоритет да предотврати разпространението на конфликтите Украйна-Русия и Израел-Палестина в региона и полага максимални усилия за разрешаването на проблемите чрез диалог и мир", информираха от Дирекцията за комуникации на турското президентство в X.

"Изразявайки значението на засилването на сътрудничеството между Турция и България, особено в областта на отбранителната индустрия и енергетиката, и развитието на отношенията и в други области, Ердоган заяви, че Турция е готова да си сътрудничи с България в областта на износа на втечнен природен газ (LNG) по магистрала, обмяната на опит и възобновяемата енергия", заявиха от дирекцията.

На срещата присъстваха и министърът на външните работи Хакан Фидан, министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, ръководителят на Националната разузнавателна организация на Турция (MIT) Ибрахим Калин, директорът на комуникациите на президента Фахреттин Алтун и главният съветник на президента Акиф Чагатай Кълъч, предаде БГНЕС.

В продължение на три дни в южния курортен град Анталия в Турция се събират представители на 147 държави, които разглеждат актуални въпроси. На третото издание на форума ще присъстват близо 4500 участници, сред които 19 държавни глави, 73 министри и 57 международни представители. Основната тема на тазгодишното издание е "Повишаване на нивото на дипломацията в условията на криза".

Снимка: БГНЕС