Ужасяващо и масово насилие в Хаити, Доминикана изгражда стена по границата

По улиците изнасилват дори 12-годишни деца

01.03.2024 | 11:12 Редактор: Тодор Петров

Насилието в Хаити става все по-жестоко. Януари 2024 е бил най-лошият месец за последните две години, става ясно от данни на ООН. От 1 до 31 януари в страната са били убити, отвлечени или ранени общо над 800 цивилни. Към тях се прибавят и 300 членове на престъпни банди. А общо около 314 000 души са били принудени да напуснат домовете си до края на 2023 година, за да избягат от насилието на престъпните групировки, съобщава АРД.

В някои квартали на столицата Порт-о-Пренс жителите едва успяват да се придвижват свободно, тъй като районите се намират под контрола на бандите. Около 300 криминални групировки тероризират над 80% от столицата.

Танкред Щьобе, който работи за "Лекари без граници", е бил за последен път в Хаити през януари. Мобилните екипи на международната хуманитарна организация работят в различни части на страната. Те оказват помощ и в най-големия бедняшки квартал Сите Солей, намиращ се в района Бруклин.

Щьобе казва, че там почти няма достъп до чиста вода. Отпадните води не се отвеждат, липсва и електричество, казва той. Навсякъде се струпват боклуци. Но най-големият проблем е сексуалното насилие. Само през миналата година около 4000 жени, жертви на подобни престъпления, са получили помощ от организацията.

Щьобе разказа за един жесток сериен изнасилвач, главатар на престъпна банда в бедняшки квартал, който редовно изнасилвал 16-годишни. 

"Когато бе застрелян през октомври миналата година, улиците първоначално се изпълниха с облекчение. Но малко по-късно стана ясно, че наследникът му продължава с жестокия подход, но вече изнасилвани са не само 16-годишни, ами и 12-годишни деца", казва координаторът на "Лекари без граници".

В съседната Доминиканска република страховете растат. Страната се опасява, че светът ще изостави региона и той сам ще трябва да се справя с последиците от хуманитарната криза. 

"Или ще се борим заедно, за да спасим Хаити, или Доминиканската република ще се бори сама, за да се защити", предупреди президентът на страната Луис Абинадер пред ООН. Потъването на Хаити в хаос и анархия трябва да бъде предотвратено, каза още Абинадер и добави, че не бива да се позволява кризата да се разпространи в останалата част от региона. 

Междувременно Доминиканската република вече изгражда стена по границата с Хаити.

След специални разговори за ситуацията в Хаити, проведени покрай срещата на върха на Г-20 в Бразилия миналата седмица, американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че за полицейската мисия са обещани най-малко 120 милиона щатски долара в допълнение към вече поетите като ангажимент от САЩ 200 милиона долара.

Бенин се ангажира да изпрати допълнителни 2000 войници в подкрепа на борбата срещу въоръжените банди в Хаити. Това стана известно на 27 февруари. Други карибски страни ще предоставят доброволно войски за обучение и друга помощ, стана ясно от пресконференция по темата, пише DW.

Огромен проблем е непрестанната контрабанда на оръжия от Съединените щати, казва Диего да Рин от неправителствената организация International Crisis Group. "САЩ са създали специален разследващ отдел, но като цяло няма ефективни мерки за контрол на пристанищата и корабите, през които незаконните оръжия влизат в Хаити и Карибите", казва той.