Тръмп обжалва решението на съда да не участва в изборите в Илинойс

Забраната бе наложена заради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

01.03.2024 | 09:43 Редактор: Толя Стоянова
Тръмп обжалва решението на съда да не участва в изборите в Илинойс

Адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп внесоха обжалване на решението на съда в окръг Кук, щата Илинойс, с което беше постановено премахване на името му от бюлетината за първичните избори на 19 март, предаде Асошиейтед прес. То беше подадено минути преди полунощ снощи, часове след като съдия Трейси Портър постанови решението си. Тя задържа влизането му в сила до петък, за да позволи очакваното обжалване.

Делото беше заведено от група избиратели в Илинойс, които искат Тръмп да бъде отстранен от първичните избори в щата заради участието си в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Гласоподавателите в Илинойс се присъединиха към националната група за застъпничество на избирателите "Свободна реч за хората", която настоява, че Тръмп няма право да заема поста, защото, както те твърдят, е окуражил и не е направил нищо, за да спре бунта в Капитолия.

Случаят е едно от десетките дела в цялата страна, заведени, за да бъде спрян бившият президент от участие в изборите. Жалбоподателите се позоват на рядко използвана клауза в 14-ата поправка на Конституцията, която забранява на "участниците във въстание" срещу държавата, да заемат висши държавни постове.

По-рано този месец американският Върховен съд даде сигнал, че е склонен да отхвърли решенията на щатските съдилища, ако се съди по коментари, които съдиите направиха във връзка с обжалването на решението на съда в Колорадо да спре Тръмп от изборите там. Подобно на Илинойс, влизането в сила на решението на Колорадо е задържано, докато тече обжалването. Адвокатите на Тръмп подадоха искане до съда рано вчера, за да изяснят колко дълго може да бъде задържано решението преди да влезе в сила.

В мотивите за решението си от 38 страници Портър пише, че искането на гласоподавателите в Илинойс за изключване на Тръмп от изборите e трябвало да бъде разрешено, защото те са представили доказателствата си, а решението на Избирателната комисия е било "очевидно погрешно".

"Това е историческа победа", каза след решението правният директор на "Свободна реч за хората" и адвокат по случая Рон Фейн, цитиран от БТА.

В по-ранно изявление говорителят на кампанията на Тръмп - Стивън Чонг, нарече решението на съда в Илинойс противоконституционно, чието обжалване бързо ще бъде спечелено.

Снимка: БГНЕС