Сърбия отказва да държи Путин отговорен за смъртта на Навални

Турция и Армения също не се присъединиха

29.02.2024 | 18:09 Редактор: Толя Стоянова
Сърбия отказва да държи Путин отговорен за смъртта на Навални

Сърбия не се е присъединила към декларацията на Европейския съюз, в която руският президент Владимир Путин е обявен за отговорен за смъртта на опозиционера Алексей Навални. На 28 февруари изтече срокът, в който трети страни трябваше да декларират дали са съгласни с позицията на блока.

Сърбия изобщо не е обявила позицията си до крайния срок, което според процедурите на блока означава, че не се е съобразила с позицията, съобщи Радио "Свободна Европа".

Всички останали държави от Западните Балкани са се присъединили към общата позиция на ЕС. Декларацията не е подкрепена от Турция и Армения. Министерството на европейската интеграция и външното министерство на Сърбия отказа коментар по темата. Досега Сърбия не се присъедини към нито една от декларации, нито към санкциите срещу Русия, които ЕС въведе от началото на агресията срещу Украйна.

В декларацията за смъртта на Алексей Навални, публикувана на 19 февруари от името на ЕС от върховния представител за общата външна политика и сигурност Жозеп Борел, се казва, че крайната отговорност за убийството на Навални носят президентът Путин и руските държавни органи.

Навални почина на 16 февруари в колонията със специален режим "Полярен вълк" в Арктическия Ямало-Ненецки автономен окръг. Официалното заключение гласи, че е починал от естествена смърт, предаде БГНЕС.

Съпругата му Юлия Навалная каза в обръщение към Европейския парламент на 28 февруари, че съпругът ѝ е "измъчван".

"Те го убиха. Дори след това малтретираха тялото му и майка му", каза тя в обръщението си към европейските парламентаристи, които я приветстваха с аплодисменти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)