Байдън цели да спре изтичането на данни от САЩ към Китай и Русия

"Купуването на данни понастоящем е законно в Съединените щати. Това е пробив за националната ни сигурност", смятат от Белия дом

28.02.2024 | 14:35
Байдън цели да спре изтичането на данни от САЩ към Китай и Русия

Администрацията на президента Джо Байдън разкри в сряда изпълнителна заповед, насочена към защита на личните данни на американците чрез ограничаване на трансфера им към Китай, Русия и други страни, казаха високопоставени служители на САЩ, позовавайки се на опасения за националната сигурност, съобщи "Ройтерс".

Заповедта ще ограничи груповите трансфери на геолокационна, биометрична, здравна и финансова информация на американци от брокери на данни към конкретни "страни, предизвикващи безпокойство", казаха служители.

Според тях той също така ще забрани изтичането на какъвто и да е обем от данни за персонала на правителството на САЩ, към такива страни, като към тях са включени Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела.

"Китай и Русия купуват лични данни на американски жители и ги използват "за участие в различни престъпни дейности, включително злонамерени кибердейности, шпионаж и изнудване", добавят те.

Според Белия дом компаниите събират повече данни на американците от всякога. Тези данни често се продават и препродават законно, като след това могат да се прехвърлят на чужди разузнавателни служби, военни или компании, контролирани от чужди правителства.

Снимка: БГНЕС