България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дигиталните ни умения изостават - трябва да знаем поне как да не ни източат сметката

Грандиозна е целта на МЕУ за повече от 50% развитие до края на десетилетието, смята Христиан Даскалов

26.02.2024 | 08:40 Редактор: Вяра Димова

В ерата на изкуствения интелект и неспиращо развитие на модерните технологии се оказва, че малко над 30% от българите имат базова цифрова грамотност. Това са едни от последните данни, изнесени от министъра на електронното управление. На този фон се предлагат курсове, с които да повишим дигиталните си умения. 

"Не само изоставаме на индивидуално ниво като граждани в развитието на компетенции за справяне в цифровата ера, но и нашите бизнеси също са на едно от последните места по внедряване на дигитални технологии", каза ръководителят на Дигиталния иновационен хъб "Тракия" Христиан Даскалов в студиото на "България сутрин".

Проблемът не е само в изоставането, но и в това, че нямаме самочувствие, че можем да го наваксаме достатъчно бързо, смята киберекспертът. 

"Министерството на електронното управление си постави грандиозна цел - да достигнем повече от 50% дигитална грамотност до края на десетилетието. Това ще ни постави отново на последно място", прогнозира Даскалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни и какво всъщност означава "дигиталната грамотност": "Един от аспектите на дигиталната грамотност е базовата киберхигиена. Това означава, че ако ще използваме онлайн банкиране, да знаем как, за да не бъдем хакнати и да ни източат сметката. Не просто да ползваме технологиите, а да ги разбираме достатъчно, за да не бъдем тяхна жертва".

Даскалов отбеляза, че в класацията България е на последно място преди Румъния. И една от причините е застаряващото население. 

"Проучването на Евростат показва, че колкото по-възрастно е населението, толкова по-ниска е дигиталната грамотност. Трябва да се стремим да достигнем и до тези хора, които вече са на пазара на труда - застаряващото население. Министерството на труда и социалната политика, за интересуващите се компании, имат обявена цел - до края на 2026 г. да обучи 500 000 души. В България нямаме стандарти за обучение на тези обучители. Трябва да знаем добрите практики", посъветва ръководителят на Дигиталния иновационен хъб "Тракия".

Има мрежа от децентрализирани хъбове и те трябва да постигнат предоставяне чрез финансиране от Програма "Дигитална Европа" безвъзмездни услуги за дигитализация на бизнеса в различни сектори.

Гледайте целия разговор във видеото.