Българите изостават с цифровите умения, гоним средноевропейска цел

Трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки, за да стигнем 80%, обяви министър Александър Йоловски

19.02.2024 | 22:29 Редактор: Вяра Димова
Българите изостават с цифровите умения, гоним средноевропейска цел

Очаква се около 52% от българите да притежават базови цифрови умения до 2030 г. Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на представянето на индекса за цифрово овластяване за 2023 г. на Consumers Digital Epowerment.

Според него, дори заложеният през призмата на националните прогнозни траектории процент да бъде достигнат и надвишен е крайно недостатъчно, и трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки и дейности за достигане на средноевропейската цел от 80% граждани с базови цифрови умения до 2030 г.

"Делът на гражданите със съществени умения за създаване на цифрово съдържание трябва са бъде увеличен, за да постигнем необходимия за страната ни цифров преход", каза още Йоловски.

Той отбеляза, че основният приоритет пред нашето общество през следващите години трябва да е именно инвестиция в цифровите умения на всяко ниво.

Александър Йоловски напомни, че днес изтича срокът за предложения и коментари по публикуваните от Министерството на електронното управление за обществено обсъждане проект на Национална стратегическа пътна карта за цифрова трансформация и актуализиран вариант на документ "Цифрова трансформация на България за периода 2024-2030".

"В двата документа е очертан пътят за постигане на национални цифрови цели и индикатори за цифрова трансформация в страната до 2030 г., но въпреки всичко, е необходимо да бъдем гъвкави и бързо адаптивни, за да успеем да постигнем достатъчно добри резултати в сектора", подчерта министърът.

Снимка: Пресцентър на Министерството на електронното управление


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Поредните кухи приказки на кух министър :( Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Смешки
преди 2 месеца
Като спре токът, цифровата трансформация отива на кино... Сигнализирай за неуместен коментар