Украинската армия продължава с изтеглянето си около Авдеевка

Русия е понесла значителни загуби, заяви военният говорител на Украйна Дмитро Лихови

28.02.2024 | 07:37 Редактор: Вяра Димова
Украинската армия продължава с изтеглянето си около Авдеевка

Украинската армия заяви, че се е изтеглила от още две села край източния град Авдеевка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили, предаде "Ройтерс". Високопоставен украински командир каза, че украинските войски са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдеевка, чието превземане е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца. 

Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, след като ден по-рано войските на Киев напуснаха село Ласточкине. 

"Силите ни се изтеглиха от малките села Северне и Степове. Тежките сражения за Северне продължиха вчера вечерта и през нощта", каза Лихови, като добави, че Русия е понесла значителни загуби при тези боеве, предаде БТА. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на нивото на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за отбрана. 

Преди инвазията в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души. Руското министерство на отбраната заяви, че е превзело Северне две години и три дни след началото на "специалната военна операция". Агенция "Ройтерс" отбелязва, че не е могла да потвърди чрез независим източник изявленията на двете страни относно ситуацията на фронта. 

Снимка: БГНЕС