Две седмици без книжка, ако ни хванат да шофираме с телефон в тази държава от ЕС

Санкцията може да засегне и много български шофьори

27.02.2024 | 16:01 Редактор: Деси Николова
Две седмици без книжка, ако ни хванат да шофираме с телефон в тази държава от ЕС

На вниманието на десетките хиляди българи, които всекидневно шофират в Италия. След броени дни ще бъде приет закон, при който книжката ще ви бъде вземана за период до 2 седмици, ако ви хванат да карате с телефон в ръката.

Според последните статистики една четвърт от катастрофите се дължат на говорене по мобилния или четене зад волана.  Депутатите решиха да вземат мерки и промените минаха пред комисия. Те трябва да бъдат гласувани в Камарата, а после и в Сената на 1 март.

Член 173 от Кодекса за движение по пътищата е доста ясен по отношение на използването на IT устройства по време на шофиране и гласи: "На водача е забранено да използва радиотелефонни устройства (смартфони, лаптопи, преносими компютри, таблети и подобни устройства, които включват, дори само временно, вземане в ръцете далеч от волана".

С новата формулировка всеки, който бъде хванат да използва електронни устройства, ще остава без книжка за максимум две седмици. Периодът зависи от броя на наличните точки към момента на нарушението. Минавате с една седмица, ако точките са 10 или повече. Наказанието става 14 дни при 9 или по-малко точки.

Финансовите санкциите варират от 165 до 660 евро. Ако през следващите две години шофьорът направи същото нарушение, книжката му ще остава на трупчета за период от един до три месеца.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay