Борел: Изходът от войната в Украйна може да се реши до месеци

"Русия е недемократичен режим, способен да унищожи опонентите си, като Навални", каза той

26.02.2024 | 10:46 Редактор: Вяра Димова
Борел: Изходът от войната в Украйна може да се реши до месеци

Изходът от войната в Украйна може да се реши през следващите месеци, Западът трябва да засили помощта си за Киев. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за испанския вестник "El País".

Според него страните от ЕС вече са предоставили на Украйна повече "гражданска, военна, икономическа и хуманитарна помощ", отколкото САЩ. Въпреки това, ако европейците искат победа за Украйна, според Борел, те трябва "да предоставят повече помощ, по-бързо".

Дипломатът отбеляза, че европейските страни не участват пряко във войната в Украйна и затова "не разбират напълно" важността на случващото се.

"Русия е недемократичен режим, способен да унищожи опонентите си, като Навални, или да елиминира дезертьори на европейска земя. Искаме ли да се появи на прага на Европа и да контролира 36% от световния пазар на зърно?", запита ръководителят на европейската дипломация, цитиран от "Фокус".

Борел подчерта, че е време Европа да се "събуди" и да осъзнае в какъв опасен свят съществува. Той също така призова европейците да поемат отговорност и да подобрят собствените си отбранителни способности, за да бъдат подготвени "за всяка възможност".

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Ееее
преди 1 месец
Бегай бе, стига ми бъркали в джоба Сигнализирай за неуместен коментар