Жозеп Борел: Трябва да сме съпричастни! Украйна се нуждае от още боеприпаси

Решават коя членка на блока да оглави мисията на ЕС за защита на търговските плавателни съдове в Червено море

31.01.2024 | 11:35 Редактор: Деси Николова
Жозеп Борел: Трябва да сме съпричастни! Украйна се нуждае от още боеприпаси

Украйна се нуждае от още боеприпаси, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на блока в белгийската столица Брюксел, предаде Ройтерс.

"Ние трябва да покажем ясно, че съпричастността ни с Украйна остава и продължава", заяви топдипломатът на Европейския съюз, като добави, че е важно да се изясни ситуацията и "да се знае къде сме ние сега, къде ще бъдем до март и до края на годината".

Той изрази надежда, че по-късно ще бъде решено коя страна членка на блока може да оглави мисията на ЕС за защита на търговските плавателни съдове в Червено море, като поясни, че началото на тази операция може да бъде дадено в средата на идния месец.

"Трябва да решим коя държава ще поеме командването на операцията, къде ще е щабът и какви военноморски активи ще предоставят страните членки на ЕС", каза Борел преди срещата на министрите на отбраната, предаде БТА.

"Не всички страни членки биха желали да се включат в мисията, но никой няма да ѝ се противопостави... Надявам се да можем да започнем операцията на 17 февруари", заяви Борел. Той поясни, че името на операцията ще е "Аспидес" (Aspides), "което означава пазител" (така са се наричали и щитовете на древногръцките воини - бел. ред.).

Снимка: БГНЕС