Половината българи не очакват край на войната през тази година

30,7% имат очакване тя да приключи през 2024 г.

25.02.2024 | 12:07 Редактор: Тодор Петров
Половината българи не очакват край на войната през тази година

Българите по-скоро нямат надежда войната на Русия срещу Украйна да приключи и тази година. Две години след пълномащабната руска инвазия в Украйна, 30,7% имат очакване войната да приключи тази година, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят. В тези отговори, както обикновено, личи и оценка, и желание.

Данните са от сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен лице в лице между 1 и 9 февруари.

Демографският разрез показва, че при най-младите очаквано мненията се формират по-трудно. Същото важи и като цяло за групите с по-ниски образование и достъп до информация. 

Любопитно за отбелязване е по-скептичното отношение на привържениците на опозиционни партии. По-бодро като че ли е отношението сред привържениците на партиите във властта.

Изследването е проведено за БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3,5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Междувременно Ройтерс съобщи, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски и министърът на отбраната Рустем Умеров са посетили командни постове близо до фронтовата линия, за да анализират бойното поле и да подкрепят отбраната.

Снимка: БГНЕС