ЕЦБ е близо до нова парична рамка и съживяване на междубанковия пазар

Ще се работи с по-малък баланс, но и стабилни условия за финансиране на банките

25.02.2024 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
ЕЦБ е близо до нова парична рамка и съживяване на междубанковия пазар

Европейската централна банка е близо до постигането на съгласие по нова парична рамка, която, както се надяват някои служители, ще отвори вратата за окончателно съживяване на междубанковия пазар.

Устройството, обсъждано от Управителния съвет на заседание тази седмица, ще бъде пригодено за 20-те държави от Еврозоната, а не по образец на някоя друга юрисдикция, казаха запознати с дебата, които помолиха да не бъдат идентифицирани, разкривайки лична информация. 

Преминаването към новата система ще отнеме на ЕЦБ поне две години, тъй като излишната ликвидност се изпарява от финансовите пазари. Политиците все още са напът да обявят резултатите през пролетта. Говорител на ЕЦБ отказа коментар.

Длъжностните лица са твърдо решени да намерят рамка, която да обслужва нуждите на политиката в региона, а не да предоставя твърд корсет, в който да се използват инструментите.

Разглежданият проект ще позволи на ЕЦБ да работи с по-малък баланс и все пак да осигури стабилни условия за финансиране на банките. Предвижда се да се разчита на притежавани облигации и банкови заеми, за да се осигури достатъчна ликвидност.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС