ЕЦБ с окончателно решение за основните си лихви, Лагард обясни ситуацията

Президентът на Европейската централна банка заяви, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока

25.01.2024 | 18:21 Редактор: Искра Ангелова
ЕЦБ с окончателно решение за основните си лихви, Лагард обясни ситуацията

"Консенсусът сред членовете на Управителния съвет е, че е твърде рано да се "обсъжда намаление на лихвите", заяви президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в отговор на журналистически въпрос след днешното заседание на институцията във Франкфурт, предаде в. "Гардиън".

На заседанието бе взето решение банката да задържи нивото на основните си лихви без промяна за трети пореден път.

Лагард каза още, че ЕЦБ следи отблизо развитието в Червено море, където атаките на йеменските бунтовници хуси срещу тъговски кораби наложиха пренасочване на плавателни съдове към други маршрути, а опасенията относно забавянето на корабоплаването и свързаните с това по-високи транспортни разходи могат да тласнат инфлацията нагоре.

"Наблюдаваме ситуацията много внимателно, защото виждаме, че разходите за доставка се увеличават, забавянията на доставките нарастват. И докато всички знаем, че има повече капацитет за превоз, отколкото през 2020 г. и 2021 г., знаем също, че разходите и таксите се увеличават", каза Лагард, цитирана от БТА.

По-рано, по време на своето изявление пред медиите, Лагард посочи, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока, ако прилаганата в момента рестриктивна парична политика причини намаляване на търсенето повече от очакваното или ако икономическата конюнктура в останалия свят се влоши неочаквано. Това включва и сценарий за понижение на енергийните цени.

Снимка: БГНЕС